Na miejsce dotarliśmy wczesnym rankiem. Bory przywitały nas przymrozkiem i szronem.Zebrane grzyby zdecydowanie należały do ostatnich w tym roku...
|
Chrobotek reniferowy (Cladonia rangiferina) |
|
Gąska niekształtna (siwa) -Tricholoma portentosum | |
| (jadalny!! ) |
|
Muchomor czerwony (Amanita muscaria) |
|
Sarniak dachówkowaty (Sarcodon imbricatus L.) | |
( Nazwy regionalne: kolczak, sarna, łosuń, łoszak, krowia gęba )
|
Grzyb Jadalny,od 2004 roku objęty ochroną gatunkową!!!!! |
|
Gąska niekształtna (siwa) -Tricholoma portentosum |
|
Podgrzybek (Xerocomus Quél.) |
|
Rycerzyk czerwonozłoty (Tricholomopsis rutilans) |
(jest uważany za grzyb jadalny jako domieszka w małych ilościach do potraw mieszanych, może bowiem wywoływać dolegliwości żołądkowe, ma również niezbyt przyjemny smak i zapach)
|
Koźlarz czerwony (Leccinum aurantiacum) |
Amanita muscaria Opis
Muchomor czerwony (Amanita muscaria) to bardzo rozpowszechniony w całej strefie umiarkowanej grzyb; jest powszechnie znany i z uwagi na właściwości toksyczne - niejadalny. Jednak w niektórych rejonach dalekiej północy, a w szczególności terenach byłego Związku Radzieckiego, był używany przez plemiona zamieszkujące Syberię właśnie ze względu na te właściwości. Obecnie również bywa wykorzystywany przez osoby poszukujące mocnych chemicznych wrażeń.
Substancje psychoaktywne
- Muscinol
- Kwas ibotenowy
- Muskazon
Formy występowania i sposoby przyjmowania Odurzenie, jakie występuje po wypiciu wywaru z muchomorów czerwonych lub po zjedzeniu pokrojonych i ususzonych jego kawałków w początkowej fazie przypomina stan upojenia alkoholowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz